Przepis na ciastka ma już swoje lata...
To jeden z pierwszych jaki zapisałam w swoim kajeciku jeszcze w szkole podstawowej.
Składniki ciastek są mało wyszukane - 25 lat temu półki sklepowe nie uginały się pod ciężarem wyszukanych, delikatesowych produktów, ale smak...niepowtarzalny ;]
KOKOSANKI
Proporcje na blaszkę o wymiarach 22x33 cm
CIASTO
- 5 jajek
- 35 dag cukru do wypieków lub pudru
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 mały proszek do pieczenia [na pół kg maki]
Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać porcjami mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem, na koniec ubite białka - delikatnie wymieszać. Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tarta blaszkę i piec w temp. 180 stopni około 40 minut. Ciasto najlepiej upiec wieczorem, żeby wystygło przez noc.
Po całkowitym ostudzeniu ciasto pokroić w równą kostkę - wyjdzie około 40 kosteczek.
POLEWA
- 1,5 kostki dobrej margaryny [np. Palma z Murzynkiem ]
- 5 łyżek dobrego kakao [np. Decomorreno]
- 25 dag cukru
- 3/4 szklanki mleka
- cukier waniliowy
Składniki polewy podgrzewać do zagotowania mieszając, żeby polewa się nie przypaliła.
Po zagotowaniu trzymać na gazie jeszcze około minutę.
DODATKOWO
- 40 dag wiórek kokosowych
Wykonanie
Kostki ciasta maczać w ciepłej polewie i obtaczać w wiórkach.
Gotowe kokosowe kostki odkładać do zastygnięcia - minimum na kilka godzin w chłodnym miejscu.
SMACZNEGO
Zjadłabym ........
OdpowiedzUsuń........................... gdybym aktualnie nie była na diecie :))
Ja nie potrafię być na żadnej diecie ;]
UsuńSłabiutka jest ta moja silna wola ...i jak coś kusi i kusi, to pewnie ulegnę tej pokusie ;]
Ciastka gorąco polecam - z podanego przepisu wychodzi góra pysznych kosteczek czekoladowo-kokosowych ;]