kuchnia

Co smacznego tutaj znajdziesz ;)



  • Ciastka smalcowe
  • Kokosanki
  • Gotowany sernik na biszkopcie
  • Domowy kebab 
  • Asi naleśniki zapiekane z jabłkami
  • Sałatka Asi z kurczakiem
  • Domowe lody Asi
  • Pączki Asi
  • Stefanka Asi
  • Babka ziemniaczana Asi

CIASTKA SMALCOWE

Potrzebujemy

  • 0,5 kg mąki (pszennej, albo krupczatki)
  • 5 dag drożdży
  • 1 kostka smalcu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • szczypta soli
  • cukier puder - około 30 dag
  • cukier puder waniliowy
  • marmolada, wiśnie , itp. (niekoniecznie)
Wykonanie

Wszystkie składniki oprócz cukrów i marmolady wrzucić do miseczki i wyrobić z nich elastyczne ciasto - powinno przypominać ciasto na pierogi.
Wyrobione ciasto wałkować na grubość około 3 mm, pociąć radełkiem placki na kwadraty około 5x5 cm, a następnie z tych kwadratów zrobić trójkąty.
Trójkąciki zwinąć w rogaliki i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
Jeżeli wybraliśmy opcję z nadzieniem, to na trójkąty nakładamy odrobinkę marmolady, kładziemy wisienkę...i co tam jeszcze lubimy - ale dobrze, żeby było kwaśne.
Piec do lekkiego zrumienienia (rumienią się wolno, bo w cieście nie ma cukru) w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu blaszki z ciastkami z piekarnika od razu - póki ciastka są gorące  - obtaczamy je w cukrze pudrze pomieszanym z cukrem waniliowym.

UWAGA !!! OSTRZEŻENIE!!!
Jak wpakujemy choć jedno takie ciastko podczas obtaczania do buzi, to już "pozamiatane..."nie można przestać jeść ...;)


KOKOSANKI
Proporcje na blaszkę o wymiarach 22x33 cm

CIASTO
- 5 jajek
- 35 dag cukru do wypieków lub pudru
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 mały proszek do pieczenia [na pół kg maki]

Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać porcjami mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem, na koniec ubite białka - delikatnie wymieszać. Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tarta blaszkę i piec w temp. 180 stopni około 40 minut. Ciasto najlepiej upiec wieczorem, żeby wystygło przez noc.
Po całkowitym ostudzeniu ciasto pokroić w równą kostkę - wyjdzie około 40 kosteczek.

POLEWA
- 1,5 kostki dobrej margaryny [np. Palma z Murzynkiem ]
- 5 łyżek dobrego kakao [np. Decomorreno]
- 25 dag cukru
- 3/4 szklanki mleka
- cukier waniliowy

Składniki polewy podgrzewać do zagotowania mieszając, żeby polewa się nie przypaliła.
Po zagotowaniu trzymać na gazie jeszcze około minutę.

DODATKOWO
 - 40 dag wiórek kokosowych

Wykonanie
Kostki ciasta maczać w ciepłej polewie i obtaczać w wiórkach.
Gotowe kokosowe kostki odkładać do zastygnięcia - minimum na kilka godzin w chłodnym miejscu.
SMACZNEGO








GOTOWANY SERNIK NA BISZKOPCIE

Przepis na blaszkę o wymiarach około 30 cm x 26 cm

Potrzebujemy:

Na biszkopt:

 • 4-5 żółtek
 • 7 białek
 • 1 szklanka cukru,
 • 1 szklanka mąki
 • 5 łyżek oleju
 • 2-3 łyżki kakao
 • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę serową:

 • 1 kg sera (najlepiej kupić ten już mielony – dobry jest firmy „Jana”)
 • 1 szklanka cukru pudru
 • 15 dag masła
 • 3 żółtka
 • 0,5 szklanki mleka
 • 2 łyżki maki ziemniaczanej
 • sok z ½ cytryny
 • cukier waniliowy

Dodatkowo:
 • Tłuszcz i bułka tarta do foremki
 • Herbata, cukier i alkohol do nasączenia ciasta
 • Wiórki kokosowe do posypania ciasta

Wykonanie:

Biszkopt

Białka ubić na sztywno dosypując cukier, do ubitych na sztywno białek z cukrem dodać żółtka i olej – miksować krótko, do masy jajecznej dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao i zamieszać łyżką – krótko, ale dokładnie.
Biszkopt piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni
Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 3 cieniutkie placki.

Masa serowa:

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny dodając po jednym żółtku. Następnie dodawać po trochu ser. Następnie masę serową zagotować (trzeba cały czas mieszać, bo szybko się przypala). Jak się zagotuje do dodać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i stale mieszać aż ponownie się zagotuje i zgęstnieje (podobnie jak budyń)

Nasączenie ciasta:
Zrobić dosyć mocną i słodką herbatę, a jak ostygnie dodać do niej alkohol jaki nam odpowiada – np. koniak

Składanie ciasta:
Do blaszki włożyć pierwszy cienki placek biszkoptowy, nasączyć go, wyłożyć na to 1/3 gorącej masy serowej, przykryć drugim plackiem biszkoptowym, nasączyć itd…

Na koniec ciasto posypać wiórkami kokosowymi
Wstawić w chłodne miejsce i podawać najlepiej następnego dnia



DOMOWY KEBAB


CIASTO/PLACKI

2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli 
3 łyżki smalcu 
2/3 szklanki gorącej wody

Mąkę wsypać do dużej miski dodać sól, wymieszać. Smalec roztopić w gorącej wodzie. Wodę z roztopionym smalcem stopniowo dodawać do mąki, mieszając drewnianą łyżką , dobrze połączyć składniki, chwilę wygniatać  aby ciasto było gładkie.  Uformować kulę z ciasta i przykryć luźno folią, odstawić na 1 godzinę. Po czasie ciasto podzielić na 8-10 równych części, uformować kulki w dłoniach i znowu odstawić na minimum 10 minut ( przykryć kulki luźno ściereczką, aby nie obeschły)maksymalnie na 1 godzinę .
Kolejno rozwałkowywać wałkiem ciasto na bardzo cieniutkie  placki (bo podczas pieczenie trochę urosną). Wykrawam placki za pomocą dużego talerza lub patelni na której smażę. 
Placki układać na rozgrzanej, suchej patelni (bez tłuszczu bo placki go mają dużo). Po 15 sekundach smażenia, gdy tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się lekko brązowymi plamkami, należy przewrócić ją na drugą stronę i smażyć przez kolejne 15 sekund.  Usmażyć resztę placków, odpowiednio dostosowując stopień rozgrzania patelni i układać na talerzu w stos. Po wystygnięciu placków, ja wkładam je wraz z talerze do reklamówki, aby nie obeschły.


MIĘSO

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki i obsypać przyprawą go gyrosa.
Usmażyć (ja smażę na smalcu, ale można tez na oleju)
Używam tej przyprawy:




SOS

 • Około pół szklanki śmietany kwaśnej 18 lub 12 % (można też dać jogurt naturalny)
 • około pół szklanki majonezu
 • kilka ząbków czosnku - zetrzeć na tarce
 • szczypta soli
 Wszystko wymieszać

WARZYWA

Ja daję:
 • pomidor
 • zielony ogórek
 • kapusta pekińska
 • cebula (Jak usmażę mięso to na tą samą patelnie wrzucam na moment pokrojoną cebulę i przysmażam lekko)

PRZYGOTOWANIE

Placek podgrzać chwilę w mikrofalówce, na placek wyłożyć trochę pokrojonej kapusty pekińskiej, na pekińską usmażone gorące mięso, potem sos, następna warstwa to pomidory, ogórki i cebula z patelni i znowu sos - zawijać i podawać gorące  :mniam:

Przepis na placki mam z tej stronki: http://djorsfashion.blogspot.com/2012/09/kebawowy-weekend-czyli-placki-do-kebaba.html


Asi naleśniki zapiekane z jabłkami

Na naleśniki (muszą być takie grubsze i "konkretne")

- 4 jajka
- 2 szklanki mleka 3,2%
- 1,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- około 5 łyżek oleju

Na nadzienie jabłkowe:

- około kilograma jabłek,
- około 3/4 szklanki cukru
- można dodać trochę cukru waniliowego i cynamonu

Dodatkowo:

- olej do smażenia naleśników
- masło ("prawdziwe" - 82% tłuszczu)
- trochę cukru

WYKONANIE:
Jajka miksujemy dodając powoli resztę składników. Ciasto naleśnikowe ma być gładkie i bez grudek. Smażymy naleśniki i odstawiamy.
Jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach. Przekładamy do garneczka (najlepiej z teflonową lub ceramiczna powłoką) dodajemy do nich odrobinę wody (około 1/3 szkl.)
Dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Jak jabłka zrobią się szkliste, a woda prawie wyparuje dodajemy cukier i resztę składników - dusimy dalej często mieszając, bo łatwo się przypala. Przygotowanie jabłek powinno trwać około 10 minut - mają być tylko lekko uprażone.
Naleśniki smarujemy masą jabłkową i składamy na "ćwiartki"
Na patelni - na maleńkim gazie - rozpuszczamy masło i na masło wsypujemy trochę cukru - tak około 1 łyżeczki. Na masło z cukrem układamy naleśniki - po 4 szt, przykrywamy i powolutku zapiekamy. Po około 2-3 minutach złożone naleśniki trzeba odwrócić na drugą stronę.






Sałatka Asi z kurczakiem


Potrzeba:


Warzywa
-sałata lodowa lub masłowa (ja wolę lodową)
- pomidor (parzę i obieram ze skórki)
- ogórek zielony - obrany
- papryka surowa (najlepiej czerwona)
- puszka kukurydzy

Mięso
- podwójna pierś z kurczaka
- przyprawa curry (najlepsza jest Kotani)
- sos sojowy jasny
- odrobina oleju do smażenia

Sos czosnkowy
- czosnek – ze 3 ząbki (najlepiej polski)
- majonez  - ok. dwie łyżki czubate
- Śmietana słodka 30 %  - ok. pół szklanki

Przygotowanie

Warzywa układam warstwami w dużej misce – od spodu:
- sałata porwana na kawałki
- pomidor pokrojony w cząstki
- ogórek pokrojony w plastry
- papryka pokrojona w krótkie paseczki
- kukurydza odsączona z zalewy

Pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę obsmażam na małej ilości oleju, posypuję curry i jak chwilę się podsmaży to polewam na patelni sosem sojowym (tak ze 3-4 razy chlapnę z buteleczki) – wszystko na bardzo mocnym gazie i krótko.

Przygotowuję sos czosnkowy: czosnek ścieram na tarce (malutkie wiórki) dodaję majonez i śmietanę i mieszam dokładnie.

Na poukładane warzywa wsypuję prosto z patelni gorące mięso, wszystko polewam zimnym sosem czosnkowym i podaję natychmiast po przyrządzeniu








DOMOWE LODY


Potrzebujemy

 • 2 jajka,
 • 5 płaskich łyżek cukru pudru,
 • 2 płaskie łyżki kakao, (dawałam kiedyś stopioną czekoladę, ale lody były wtedy za tłuste)
 • 250 ml. słodkiej śmietany 30 %
 • 1 cukier waniliowy

Wykonanie

 → Śmietanę mocno schłodzić - np. ok. 20 minut w zamrażalniku
 → Oddzielić białka od żółtek
 → Z żółtek, 2 łyżek cukru i kakao zrobić kogel-mogel
 → Białka ubić na sztywno dodając 2 łyżki cukru pudru
 → Schłodzoną śmietanę ubić z 1 łyżką cukru pudru i cukrem waniliowym
 → Zmieszać delikatnie te 3 masy: Do kogla-mogla delikatnie dodawać białka i powstałą masę jajeczną delikatnie zmieszać z ubitą na sztywno śmietaną - mieszać dokładnie i delikatnie - tylko żeby składniki się połączyły (nie dłużej)

Przełożyć masę na lody do pojemnika (np. po lodach kupnych - są przystosowane do kontaktu z żywnością i można je bez problemu mrozić). Wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin np. na noc.

Można oczywiście zamiast lodów "czekoladowych" zrobić truskawkowe, albo same śmietankowe, czy bakaliowe

Lody wyglądają tak - zupełnie nie różnią się od tych kupionych









PĄCZKI 


Potrzeba

Ok. 3,5 szkl. mąki
4 łyżki cukru,
6 dag masła,
2 całe jajka,
4 żółtka,
1 szkl. mleka,
2 łyżki alkoholu (mocny - ok. 40%)
1 szczypta soli
5 dag drożdży

Powidła lub marmolada do nadziewania
Tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
Cukier puder do posypania gotowych pączków

Przygotowanie
Z ciepłego (ale nie gorącego) mleka, drożdży,  1 łyżki cukru robimy rozczyn, posypujemy 1 łyżką mąki i odstawiamy, żeby „ruszył”.
Całe jajka i żółtka ubijamy z pozostałym cukrem i szczyptą soli na parze, aż powstanie puszysty krem.
Masło topimy i studzimy.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn i krótko wyrabiamy (mikserem – końcówki „świderki”). Po chwili dodajemy krem jajeczny i dalej wyrabiamy, następnie wlewamy stopione masło, dalej wyrabiamy i na koniec alkohol. Wyrabiamy aż ciasto będzie jednolite i będzie się odrywało od brzegów miski (ok. 10 min.).
Po wyrobieniu odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Na ok. 40 min. Powinno podwoić objętość.
Jak ciasto wyrośnie to przekładamy je na stolnicę, wyrabiamy ręcznie przez chwilę.
Formujemy pączki metodą dla nas najwygodniejszą. Np. urywamy kawałek ciasta, rozpłaszczmy w rękach, nadziewamy, zlepiamy i formujemy kulkę, albo wałkujemy ciasto (na grubość ok. 7 mm.) wycinamy krążki szklanką, na połowę krążków nakładamy nadzienie, przykrywamy drugą połową krążków i zlepiamy. Można też zrobić pączki bez nadzienia – mniej pracy, a i tak są pyszne i dzieci chyba takie wolą. Pączki muszą teraz jeszcze chwilę wyrosnąć.

Smażenie
Tłuszcz rozgrzewamy dosyć mocno (wrzucony mały kawałek ciasta szybko wypływa. Tłuszcz nie może być jednak zbyt gorący, bo pączki będą palić a w środku mogą być surowe).
i smażymy paczki z obu stron na jasnobrązowy kolor. Po upieczeniu odsączamy pączki na papierowym ręczniku i jak wystygną posypujemy cukrem pudrem.






STEFANKA (przepis na ciasto o wymiarach ok. 25 x 17 cm  - tak piekę ja)

Ciasto
3 żółtka
3 łyżki roztopionego masła
3 łyżki cukru
3 łyżki śmietany
3 łyżki mleka
1 mały proszek do pieczenia
zapach waniliowy
mąki ile wejdzie
Z TEGO ZAGNIEŚĆ CIASTO(TAK JAK NA MAKARON) PODZIELIĆ NA 6 CZĘŚCI I UPIEC CIENKIE PLACKI . Piec ok. 10 min w temp. 180 0C.

Krem
3 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym i odrobiną zapachu waniliowego
3 żółtka
5 łyżek cukru
3 łyżki masła
3 łyżki mleka
2 łyżki mąki pszennej

TO WSZYSTKO UTRZEĆ NA PUSZYSTĄ MASĘ
Rozrobić masę częścią gotującego mleka i wlać do pozostałego mleka.
Po rozmieszaniu całą masę zagotować ciągle mieszając.
Przekładać placki lekko ciepłą masą.







BABKA ZIEMNIACZANA

Jeżeli mamy ochotę na smak placków ziemniaczanych, a nie uśmiecha nam się godzinne (mimimummmm...) stanie przy patelni to polecam "Babkę ziemniaczaną"

Potrzeba:

 •  Ok. 1,5 kg ziemniaków
 • 1 duża, lub 2 mniejsze cebule
 •  3-4 jajka (zależy czy mamy w lodówce mniejsze, czy większe)
 •  3 łyżki maki pszennej
 •  Przyprawy:
           - Sól (ja sypię ok. 1 łyżkę (ale lubię słone),
           - Pieprz (tak ok. 1 łyżeczka (lubię dobrze przyprawione)
           - Sól czosnkowa –  ja używam Kamis
           - Przyprawa do ziemniaków – też lubię Kamis
 •  Ok. 50 dag boczku wędzonego chudego

Wykonanie
 Boczek kroimy w średnie skraweczki i przysmażamy „na rumiano”

Ziemniaki i cebulę ścieramy tak jak na placki ziemniaczane (polecam do ścierania  „robot” – tarka tylko dla mocno zdeterminowanych)

Do masy ziemniaczano - cebulowej dodajemy: jajka, mąkę i przyprawy i mieszamy, następnie dodajemy przestudzone skwarki z boczku (razem z wytopionym tłuszczem)
Taką masę wylewamy do przygotowanej foremki (najlepsza wydaje mi się duża sylikonowa tortownica, inne formy trzeba bardzo dokładnie wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą, bo babka lubi przywierać do foremki).

Pieczemy to ok. 50 – 60 min w temp 180 stopni. Jako dodatek dobrze sprawdza się zsiadłe mleko, lub mizeria, albo sałata ze śmietaną.
Jak nie zjemy całej babki, to można ją odsmażyć następnego dnia -  kroimy w plastry ok. 1 cm i smażymy na patelni.

2 komentarze:

  1. zrobiłam sernik,jeszcze nie zatopiłam ząbków,ale wyszedł gigant,bo nie napisałaś jak duża forma i dałam na tortownicę 24 i mam wysooki jak stodoła :o))Zrobie jeszcze sałatke z kurczakiem,bo wygląda mniamuśnie!! :o)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O rany...Faktycznie tego nie napisałam...Już uzupełniam :)
      Życzę smacznego ;]]]]

      Usuń