Składniki są niezwykle proste - to stary przepis, z czasów, gdy w sklepach kupić można było jedynie najpotrzebniejsze produkty.
CIASTKA SMALCOWE
Potrzebujemy
- 0,5 kg mąki (pszennej, albo krupczatki)
- 5 dag drożdży
- 1 kostka smalcu
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany 18 %
- szczypta soli
- cukier puder - około 30 dag
- cukier puder waniliowy
- marmolada, wiśnie , itp. (niekoniecznie)
Wykonanie
Wszystkie składniki oprócz cukrów i marmolady wrzucić do miseczki i wyrobić z nich elastyczne ciasto - powinno przypominać ciasto na pierogi.
Wyrobione ciasto wałkować na grubość około 3 mm, pociąć radełkiem placki na kwadraty około 5x5 cm, a następnie z tych kwadratów zrobić trójkąty.
Trójkąciki zwinąć w rogaliki i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
Jeżeli wybraliśmy opcję z nadzieniem, to na trójkąty nakładamy odrobinkę marmolady, kładziemy wisienkę...i co tam jeszcze lubimy - ale dobrze, żeby było kwaśne.
Piec do lekkiego zrumienienia (rumienią się wolno, bo w cieście nie ma cukru) w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu blaszki z ciastkami z piekarnika od razu - póki ciastka są gorące - obtaczamy je w cukrze pudrze pomieszanym z cukrem waniliowym.
UWAGA !!! OSTRZEŻENIE!!!
Jak wpakujemy choć jedno takie ciastko podczas obtaczania do buzi, to już "pozamiatane..."nie można przestać jeść ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz