niedziela, 20 kwietnia 2014

Stefanka

STEFANKA (przepis na ciasto o wymiarach ok. 25 x 17 cm  - tak piekę ja)

Ciasto
3 żółtka
3 łyżki roztopionego masła
3 łyżki cukru
3 łyżki śmietany
3 łyżki mleka
1 mały proszek do pieczenia
zapach waniliowy
mąki ile wejdzie
Z TEGO ZAGNIEŚĆ CIASTO(TAK JAK NA MAKARON) PODZIELIĆ NA 6 CZĘŚCI I UPIEC CIENKIE PLACKI . Piec ok. 10 min w temp. 180 0C.

Krem
3 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym i odrobiną zapachu waniliowego
3 żółtka
5 łyżek cukru
3 łyżki masła
3 łyżki mleka
2 łyżki mąki pszennej

TO WSZYSTKO UTRZEĆ NA PUSZYSTĄ MASĘ
Rozrobić masę częścią gotującego mleka i wlać do pozostałego mleka.
Po rozmieszaniu całą masę zagotować ciągle mieszając.
Przekładać placki lekko ciepłą masą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz